tisdag 17 januari 2012

Den ekonomiska biten

 Utan pengar klarar man sig inte i dagens samhälle, så hur skall man bäst planera sina tillgångar ur ett survivalistperspektiv? Det beror, som alltid, på hur man tror framtiden artar sig och hur fort man tror saker blir dåliga.

Tillgångar
Jag har i dagsläget ingen möjlighet att bli oberoende av det finansiella systemet (har någon det?) men jag har gjort vissa ändringar i mitt sparande för att hålla ut längre ifall Eurons kollaps drar med sig svenska banker.

Först har jag ökat kontantinnehavet hemma till fem tusen kronor, detta bör räcka några månader till mat ifall kortsystemen skulle sluta fungera. Kontanter hemma innebär en risk att bli av med dem rent fysiskt, men min bedömning är att med dess nuvarande placeringar i huset är risken större att bli av med pengarna på banken än vid ett rån. Dock finns fortfarande brandrisken och det står ett brandskåp på att-köpa-listan framöver.

Därefter har sparande i sparformer som inte omfattas av den statliga insättningsgarantin avslutats, finansbranschen bör rimligtvis krasha innan staten gör det och då hinner man förhoppningsvis utlösa fallskärmen och få ut sina pengar om de omfattas av garantin. Mitt månadsspar är dessutom flyttat till riksgälden, från en privat aktör. För detta betalar jag ett par hundra i minskade ränteinkomster.

Aktierna får ligga kvar där de ligger, likaså fonderna, men jag kommer inte att fylla på dem i nuläget. Detta beror på två saker, dels att jag som student inte har så mycket pengar att röra mig med och dels att jag inte har haft tid att uppdatera mig på vilka aktier som verkar lovande.

Guld och silver i fysiskt format är det en del preppers som har köpt på sig och jag skulle gärna göra detsamma om det inte var för att guldet står så högt just nu. Det är en chansning, men jag tror att priserna kommer gå ner igen när folk tror att eurokrisen gått över (vilket borde vara precis innan en verklig krash) och skall försöka handla för 10-15 tusen då. Anledningen till att jag inte köper direkt är också att jag inte tror på en sådan krash att guld blir den etablerade handelsvaran och att ett inköp i dagsläget mest skulle vara för att titta på något fint som glimmar.

Skulder
Nu äger inte jag mitt boende tyvärr (hyresrätt) men om jag gjort det skulle jag säkra att jag hade pengar nog som buffert och jobba på att amortera i så hög takt som möjligt. Överbelåning är ett stort problem i dagens samhälle och många konsumerar mer än de har råd till när de köper på avbetalning, sms-lån, kredit eller helt enkelt ökar huslånet. Att minska sina lån innebär dels att man har lägre räntekostnader vilket är trevligt men framförallt att ifall räntan skulle rusa till extrema nivåer då drabbas man mycket mindre ifall man har 500 000 i lån ån om man har 1,5 miljoner i lån...

Budget
Jag har märkt att det finns tusen saker att skaffa för mig som inte brytt mig så mycket om det här tidigare och det blir lätt mycket pengar även om varje sak inte är så dyrt. Feuerhandlykta 200kr, Spritkök 300kr, Värmeljus 100kr, Konserver 400kr. Viktiga saker och inte särskilt dyra men skall man köpa dem alla samtidigt springer det lätt iväg. Därför är min budget nu satt till 1000kr i månaden för att inte sluta leva under tiden jag bygger upp min "hemförsäkring".
Hela survivalisttänket bygger ju på antaganden om att en ljusnande framtid är långt från vår och ifall allt går bra och samhället stabiliseras vill inte jag varit killen i skogen som tillverkade foliehattar halva livet. Samtidigt vill jag inte vara modebloggaren som inte får tag på mat när ica och favoritcaféet stängt om det skiter sig.

Slutligen
Dagens ämne var pengar och jag har nog lyckats få med det jag tänkte ta upp. Samtidigt som jag skrev detta väcktes dock en annan tanke, att det viktigaste är inte att ha pengar utan att göra sig mindre beroende av dem. Har man en vedkamin med spisplatta och skog utanför huset går det att överleva om elbolaget klippet tråden, har man en bra cykel och en vettig kondition går det att cykla även längre sträckor när bensinen går uppåt 40-50 kronor litern. Med en egen odling har man i alla fall lite att äta även om man inte lyckas täcka in alla näringsämnen man behöver, ifall ica stängt för gott.

Med det sagt, glöm inte att njuta av livet medan samhället fortfarande håller ihop!
/Tulum

2 kommentarer:

  1. Du säger att du är student... Hur finansierar du dina studier? Bidrag, sparat kapital, lån, arbete eller en kombination?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tar fullt CSN (dvs Bidrag + Lån) men arbetar extra i den mån jag kan. Målet är att hålla en nettoförmögenhet kring 100 kkr, men i verkligheten ligger den snarare kring 80 kkr.

      Anledningen till fullt lån trots att det finns pengar på banken är att jag hoppas kunna köpa ett hus efter studierna. Det huset finansierar jag hellre med CSN-lån än med vanliga bostadslån.
      När väl huset är är inhandlat och de nödvändiga investeringarna gjorda i vedkaminer, solpaneler och växthus skall det amorteras fort. Målet är att inte köpa finare hus än att det går att amortera i vettig takt.

      Men om saker skiter sig fortare än "vad som passar mig" får man väl lägga om planen...

      Radera